lightnav_rightHomeContactgegevensNederlandsEnglishSitemap

 

 

 

 

3de luchthavenbuurtkrantje
2017-07-17 11:04:49  

Het derde luchthavenbuurtkrantje is een feit! Hiermee willen we onze buurtbewoners op de hoogte brengen van de activiteiten op en rond de luchthaven van Antwerpen. Wij wensen jullie veel lee ... 

Meer nieuws >>>

 

 

 

 

 

©2007 Antwerp Airport
Site by Go! 4 It Media & Webdesign

 

Stampe & Vertongen Museum

museum.jpgHet Stampe & Vertongen Museum, dat werd ingehuldigd op 26 mei 2001, is een eerbetoon aan de Antwerpse luchtvaartpioniers Jean Stampe (1889-1978) en Maurice Vertongen. Samen startten zij een vliegschool op het “vliegveld” van Deurne. Later kwam er een fabriek bij waar de legendarische SV4 toestellen gebouwd werden. Dit SV4 toestel, het enige Belgische vliegtuig met internationale bekendheid, werd pas in 1978 uit dienst van de Belgische luchtmacht genomen.

Het Stampe & Vertongen Museum bewaart verschillende exemplaren van de “Stampe”, waarmee generaties piloten hun eerste vlieglessen hebben gekregen. Ieder jaar in mei, op de zaterdag en zondag na Hemelvaart, wordt de “Stampe Fly In” georganiseerd en verandert de luchthaven in een historisch trefpunt van originele SV4 toestellen uit heel Europa.

Het museum toont bovendien ook een aantal militaire toestellen uit WOI. Deze collectie bestaat in totaal uit 6 unieke - meestal vliegwaardige - exemplaren, die op ware grootte werden nagebouwd en waarvan sommigen zijn uitgerust met een originele rotatiemotor. In het atelier kan het restauratiewerk gevolgd worden van een zevende aanwinst: een prachtige Fokker DVII.

Ook de beruchte V1 uit WOII, die zoveel ellende en paniek zaaide in de stad Antwerpen, staat tentoongesteld.

Aan de hand van foto´s, documenten en schaalmodellen, bijvoorbeeld het Bléroit-vliegtuig van Jan Olieslagers, brengt het museum ook de geschiedenis van de Antwerpse luchthaven in beeld.

Meer informatie op www.stampe.beOpeningsuren

Het Stampe & Vertongen Museum is elke zaterdag en zondag geopend van 14u tot 17u. Het museum is ook alle dagen toegankelijk, en dit na afspraak met Paul Soons op het nummer 0474-877.366 of per e-mail op paul.soons@pandora.be.

Het museum is - op de kleine balkons na - vlot toegankelijk voor andersvaliden. Honden zijn niet toegelaten.Toegangsprijzen

Volwassenen€ 4,00
65 +€ 2,00
Kinderen +10 j.€ 2,00
Kinderen -10 j.gratis